DOBRODOŠLI NA WEB-STRANICE UDRUGE "PRSTEN"
Udruga bosanskih Hrvata "PRSTEN" vodeća je, nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

 
 
 
 
Prsten Skip Navigation Links

tra
25

Susret poduzetnika Austrije i Hrvatske

Održan Gospodarski forum Prsten 2014. Zagreb

U dvoranama Gradske kavane u središtu Zagreba, 25. travnja 2014., u organizaciji UBH Prsten održan je Gospodarski forum na kojem se družilo više od stotinu poduzetnika iz Austrije, Hrvatske i BiH
Piše: Ivana Kolovrat

Nakon sastanka i druženja izaslanstva UBH Prsten s predstavnicima gradišćanskih Hrvata okupljenih u Udruzi hrvatskih poduzetnika Austrije održanog u Beču 7. ožujka ove godine na kojem je dogovoren uzvratni susret u Zagrebu, u prostorijama Gradske kavane u popodnevnim satima 25. travnja okupio se velik broj poduzetnika. Na početku programa pozdravio ih je voditelj i moderator, glavni tajnik UBH Prsten Marjan Biškić. Izrazio je  zadovoljstvo velikim brojem sudionika foruma, 77 poduzetnika iz RH i 12 poduzetnika i vlasnika tvrtki iz Austrije, predstavnika Obrtničke komore iz Beča, medija te ih je pozdravio u ime 2100 fizičkih osoba i 190 pravnih osoba u sastavu Udruge Prsten. Skup poduzetnika uveličao je i podržao  svojim dolaskom i predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović.

U uvodnom dijelu sudionicima su se obratili predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Ilija Tolić, predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika Austrije Mirko Matković te Klaudija Paulitsch, predsjednica Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću. Ilija Tolić je u ime članova UBH Prsten zahvalio na gostoljubivosti domaćinima susreta u Beču, te zaželio poduzetnicima i svim okupljenim gostima dobrodošlicu na ovom gospodarskom forumu. Tema foruma je zbližavanje i upoznavanje poslovnih mogućnosti za hrvatske i bosanskohercegovačke tvrtke u Austriji i obratno, s obzirom na to da je  Hrvatska od 1. srpnja 2013. u Europskoj uniji, te kako se zajednički može ulagati u BiH s ciljem zapošljavanja i pomoći BiH na putu ulaska u EU. Iznio je ideju daljnjeg širenja poznanstava domaćih poduzetnika s poduzetnicima u Švicarskoj, Njemačkoj i svugdje u svijetu gdje ima Hrvata. Predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika Austrije Mirko Matković predstavio je djelovanje Udruge s ciljem povezivanja hrvatskih poduzetnika u Austriji. Imaju više od 100 članova, od kojih 30 tvrtki zapošljava više od 700 ljudi. U sklopu svog programa rade na edukaciji mladih znanstvenika i svih koji se žele uključiti u proces rada. Klaudija Paulitsch, predsjednica Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću kazala je kako Agencija ima bogato i uspješno iskustvo u radu na pripremi projekata s EU fondovima te je ponudila pomoć i suradnju Agencije svim poduzetnicima koji su zainteresirani za izradu projekata.

Cilj ovog Gospodarskog foruma je započeti procese poslovne i kulturne suradnje Udruge Prsten, Udruge hrvatskih poduzetnika Austrije i gradišćanskih Hrvata. Stvorena je mogućnost upoznavanja  poslovnih partnera, uvjeta poslovanja u Austriji, odnosno austrijskih tvrtki u RH, te spoznaja o mogućnostima zajedničkog nastupa na tržištima RH i Austrije i drugih zemalja EU. Ovom prigodom razgovaralo se i o  mogućnostima  izvoza i plasmana domaćih proizvoda i proizvoda iz BiH na EU tržištu, te zajedničkom ulaganju u BiH radi otvaranja radnih mjesta u područjima gdje žive Hrvati. Predsjedik UBH Prsten, dipl.ing. Ilija Tolić iznio je ideju o zajedničkom ulaganju članova Udruge i poduzetnika iz Austrije kao i zajedničkih prijatelja okupljenih oko udruge da u projekt sadnje plantaže kestena u RH, prema svojim mogućnostima, koncentrirano na jednom mjestu zajednički ulože sredstva u otkup zemlje i zasad trajnog nasada sadnica koje mogu davati plod do 200 godina. Ovaj projekt bi bio simbolika zajedništva i razlog okupljanja, projektno nije ograničen a financijski vrlo isplativ. RH uvozi godišnje oko 5000 t kestena koji se upotrebljava u oko 250 prehrambenih artikala. Na ovom forumu je iskazan veliki interes nazočnih te je dogovoreno da se zainteresiranima  organizira posebna prezentacija ovog projekta. I ovom prigodom sudionici skupa poslali su poruku o neodrživu položaju Hrvata, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH i istaknuli važnost pronalaska rješenja njihova položaja za stabilnost i napredak BiH.


Nakon službenog dijela Gospodarskog foruma poduzetnici su poslovne razgovore, razmjenu kontakata i detaljnije podatke o poslovanju nastavili na večeri organiziranoj ovim povodom uz glazbeni program starogradskih pjesama u aranžmanu hrvatske operne dive Sandre Bagarić koja je nastupila u pratnji pijanista Darka Domitrovića. Sopranistica Sandra Bagarić, početkom travnja proslavila je 20 godina uspješnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni humanitarnim koncertom u Koncertnoj dvorani ”Vatroslav Lisinski” na kojem su prikupljana sredstva za Zagrebačku zakladu za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti. Udruga Prsten bila je jedan od ponosnih donatora koncerta.


Kultno okupljalište hrvatske umjetničke scene


Gradska kavana na Trgu bana Josipa Jelačića otvorena je 1930. godine. Uredio ju je arhitekt Richter u sjajnom i svečanom stilu  i  jedna je od najljepših i najluksuznijih u gradu. Od tih dana do danas zagrebačka Gradska kavana ostala je kultna kulturološka i ugostiteljska institucija grada i svojeg vremena. U njoj inspiraciju, odmor, trenutke druženja, sklapanja poslova traže umjetnici, glumci, pisci, političari, poslovni ljudi, ali i običan puk. Od 2009. godine tvrtka AutoZubak d.o.o. u vlasništvu poduzetnika Pave Zubaka potpuno je obnovila i preuredila prostor Gradske kavane kako bi vratila sjaj iz prošlih vremena i dalje bila na usluzi svojim redovitim gostima i putnicima namjernicima koji posjećuju hrvatsku metropolu. Zahvaljujemo  domaćinu Pavi Zubaku i osoblju Gradske kavane na izvrsnom dočeku. 

 

Predloženi su i usvojeni sljedeći zaključci:

1. Preporučujemo pravnim osobama, članovima Udruge Prsten, da surađuju, međusobno posluju kada god je to moguće i poslovno opravdano, te pomažu jedni drugima u rješavanju problema koje imaju u poslovanju.
2. Preporučujemo tijelima upravljanja Udruge Prsten da najmanje jednom godišnje organiziraju Gospodarski forum Prsten s predstavnicima Udruge poduzetnika iz Austrije, te da se mijenjaju gradovi održavanja i domaćini foruma. Pozivamo članove udruga da međusobno kontaktiraju i poslovno surađuju. Tajništva udruga će  biti na raspolaganju  članovima udruga u svim pitanjima, a prostori udruga u Zagrebu i Beču su na raspolaganju za druženja i sastanke članovima udruga.
3. Pozivamo sve članove Udruge Prsten i Udruge hrvatskih poduzetnika Austrije  da se uključe u pripremu i animiranje  Hrvata državljana  BiH za izlazak na opće izbore 2014. odlaskom u BiH na dan izbora, glasovanjem putem pošte, te u veleposlanstvima BiH. Hrvatske stranke u BiH pozivamo da iziđu sa zajedničkim listama na izbore u svim izbornim jedinicama i pošalju snažnu poruku da je hrvatski narod jedinstven u pitanjima koja su od općeg interesa za Hrvate u BiH
4. Hrvatski narod kao jedan od tri konstitutivna naroda mora biti institucionalno jednakopravan, te imati iste mogućnosti političke i svake druge reprezentacije kao i druga dva konstitutivna naroda. Posebno naglašavamo nužnost mijenjanja izbornog zakonodavstva  kako bi  Hrvati birali svoje predstavnike u vlasti na svim razinama i u svim dijelovima BiH, a ne da Srbi i Bošnjaci biraju, kao što je to sada.
5. Sudionici Gospodarskog foruma Prsten 2014. pozdravljaju odluku Upravnog odbora UBH Prten da u prijedlog izmjena Statuta unese osnivanje Kluba poduzetnika  koji okuplja sve pravne osobe članice Udruge, tvrtke i obrte, umjesto dosadašnjeg Poslovnog kluba Prsten koji je okupljao 30 % pravnih osoba. Također predlažu novi sastav  vodstva Kluba poduzetnika  tako da članovi Vijeća budu predstavnici različitih gospodarskih grana koji će okupljati poduzetnike članove Udruge Prsten i raditi na jačanju međusobne poslovne suradnje, te sudjelovanja u projektima Udruge Prsten. 

 

POPIS SUDIONIKA GOSPODARSKOG FORUMA

 

Pogledajte GALERIJU FOTOGRAFIJA

 

Prilog iz emisije "Pogled preko granice" HRT1


 

 |    Ispis stranice


Tagovi:    

blog comments powered by Disqus
 
 

Kontaktirajte nas:
Udruga bosanskih Hrvata "Prsten"
Ulica grada Vukovara 235
10 000 Zagreb
tel: +385 1 6133 788
fax: +385 1 6133 797
web: www.udruga-prsten.hr
e-mail: prsten@udruga-prsten.hr
Osnovni podaci:
OIB: 92653606230
Matični broj: 2005557

ŽIRO RAČUN:
Hrvatska poštanska banka d.d.
IBAN: HR0323900011100328241
VALUTA: EUR, HRK

Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR5023400091110665237
VALUTA: HRK
Linkovi

Sva prava pridržana © Copyright 2008-2015 | Datum zadnje izmjene: 23.01.2015. |  Razvoj i podrška:  IN2 d.o.o.